Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenskt Kvalitetsindex om Persontransport 2014

Både högt och lågt i årets studie

Årets undersökning uppvisar stora skillnader i hur nöjda kunderna är med sina transportbolag. – Två aktörer som sticker ut är Bus4you och Sverigeflyg som får riktigt höga betyg av sina kunder, säger Johan Parmler. Gemensam nämnare för dessa bolag är enkelhet, smidighet och tillgänglighet. Det gäller inte bara själva “resan” utan också det som är runtomkring, dvs biljetter, ta sig till och från terminal eller liknande, fortsätter Johan Parmler.

SJ och SAS har utmaningar

I årets mätning noteras att SJ backar kraftigt efter fjolårets uppgång och att SAS fortsatt ligger en bit från sina konkurrenter. – En stor del av både SAS och SJs kunder har upplevt förseningar. Bland SAS kunder har 4 av 10 blivit drabbad av förseningar medan motsvarande för SJ är hela 6 av 10. Även övriga bolag har relativt höga andelar men de lyckas i kundernas ögon betydligt bättre vad gäller information och hur förseningen hanterades. I detta avseende får både SAS och SJ skrämmande lågt betyg.

Få kunderna att klaga

Branschen karakteriseras av hög andel klagomål, som inte bara kan förklaras av förseningar. – Utmaningen ligger i att underlätta för kunderna att klaga, säger Johan Parmler. Det noteras att mer än 10 procent av kunderna till Norwegian, Swebus och SJ har haft anledning att klaga men inte gjort det. I det avseendet är man bland de sämsta i Sverige vad gäller klagomål.

Intervjuerna har genomförts via telefon under november månad 2014 av EVRY. Personer i åldern 16 – 85 som är bosatta i Sverige ingår i urvalet. Urvalet är taget från PAR Konsument och PARAD. Närmare 1200 intervjuer har genomförts.

Ämnen


VI VISAR VAD SOM DRIVER KUNDER ATT BLI OCH FÖRBLI KUNDER

Kontakter

Johan Parmler

Johan Parmler

Presskontakt VD 0731517598

Insikter för en hållbar framtid.

För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle behöver vi se och förstå viktiga samband om vad som skapar värde för dem vi finns till för. Det kan vi bidra till. Våra undersökningar bygger på en vetenskaplig grund och ger insikter och råd om vad som skapar nöjda kunder och medarbetare och ger hållbar framgång – inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Det har varit vår vision sedan starten 1989 och känns idag mer aktuellt än någonsin.

Svenskt Kvalitetsindex
Torsgatan 2
111 23 Stockholm
Sverige