Följ Svenskt Kvalitetsindex

Svenskt Kvalitetsindex om Samhällsservice 2014

Pressmeddelande   •   Nov 26, 2014 05:00 CET

Stabil utveckling men stora skillnader i nöjdhet

I årets undersökning uppvisar enskilda myndigheter såväl betydande uppgångar som nedgångar i nöjdhetsbetyg. För myndigheterna som helhet ger detta ett närmast oförändrat nöjdhetsbetyg jämfört med i fjol. För verksamheter på kommun- och landstingsnivå sker motsvarande utveckling då enskilda ökningar och minskningar resulterar i en mindre förändring på övergripande nivå. Något som är anmärkningsvärt är de stora skillnaderna i nöjdhet mellan olika myndigheter och mellan olika verksamheter på kommun- och landstingsnivå säger Kerstin Fredriksson, projektledare på Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

Studien bygger på 6909 telefonintervjuer. Privat- och företagskunder ingår. Mätningen genomfördes under augusti - november 2014.

Trendbrott bland myndigheter

De myndigheterna som har nöjdast kunder är Tullverket och Skatteverket. Trots en försämring sedan 2013 placerar sig även Trafikverkets enhet för förarprov i toppen. CSN har ökat kraftigt i kundnöjdhet de senaste åren men upplever en tillbakagång i årets undersökning. I motsats till CSN har Arbetsförmedlingens betyg försämrats under flera år och samtidigt befunnit sig på mycket låga nivåer, i årets mätning sker ett trendbrott genom en försiktig förbättring av de arbetssökandes nöjdhet.

Förskola får åter högst betyg

På kommun- och landstingsnivå undersöks bland annat verksamheter inom utbildning, vård och omsorg och infrastruktur. Den största förändringen i årets undersökning är att företags bedömning av kommunernas insatser för företagsklimatet har förbättrats kraftigt. Upplevelsen hemtjänst och gymnasieskola har förbättrats, och gymnasieskolan når sitt högsta betyg sedan undersökningen påbörjades 2003. Förskola och grundskolan får dock lägre betyg än i fjol. Trots detta är förskolan den verksamhet som får högst betyg inom kommun och landsting. Förskola efterföljs av vatten och avlopp där en hög vattenkvalitet och driftsäkerhet ligger bakom resultaten, därefter följt av gymnasieskolan på en tredjeplats.

Kvalitet och driftsform

Inom grundskola, hemtjänst och tandvård är kunder hos privata alternativ nöjdare. En av de tydligaste skillnaderna mellan verksamheter i privat och offentlig regi är att kunder i privat regi upplever att omgivningen har en mer positiv bild av deras utförare, säger Kerstin Fredriksson. Kundernas förväntningar är lika höga oavsett om det är en privat eller offentlig utförare, däremot upplever kunder till privata utförare att tjänsterna håller en högre kvalitet samt att de är mer prisvärda.

VI VISAR VAD SOM DRIVER KUNDER ATT BLI OCH FÖRBLI KUNDER

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.